Archivo de noticias - DICIEMBRE 2020

 
Prop del 30% de les persones consumidores no pot afrontar una despesa no prevista durant la pandèmia, segons un estudi d'ADICAE
imagen

Segons l'enquesta d'ADICAE sobre persones consumidores vulnerables, el 25,8% de les mateixes reconeix la impossibilitat d'afrontar un pagament imprevist de més de 700€ a causa de la crisi econòmica marcada pel Covid-19.


Del 13,9% de lepersones consumidores que han retardat el pagament de béns bàsics enguany, la meitat està actualment treballant.


Per evitar situacions d'endeutament, el 14% dels enquestats ha recorregut a crèdits ràpids, una xifra superior a la que ha optat per demanar ajuda a familiars (13,9%).


Un terç dels usuaris i usuàries s'han sentit enganyats en 2020 per entitats que presten serveis financers.


Barcelona, 22 de desembre de 2020. Davant l'escenari marcat per la Covid-19, ADICAE ha publicat l'estudi "Concepte i causes del consumidor vulnerable en serveis financers, energia i telecomunicacions" amb la finalitat d'aprofundir en el concepte del consumidor vulnerable a Espanya en els sectors de serveis financers, d'energia i telecomunicacions.


Segons l'enquesta realitzada a més de 500 persones consumidores en el marc de l'estudi, el 25,8% de les enquestades reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. De la mateixa forma, el 30% dels usuaris i usuàries que s'han trobat en alguna d'aquestes situacions de dificultats de pagament (aparèixer en la llista de morosos, accedir a crèdits ràpids, demanar ajuda a familiars, demanar ajuda a ONG's, sofrir talls o donar-se de baixa en un servei) declara haver-ho fet en l'últim any a causa de l'impacte negatiu de lCovid-19.


ADICAE adverteix que les dades de l'enquesta sobre les persones consumidores indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de les persones que s'han vist incapaces d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.


En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% de lepersones consumidores va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics.


Davant serveis prestats per entitats financeres, el 28,6% dels usuaris i usuàries declara haver-se sentit enganyat en l'últim any, mentre que el 76,3% s'ha sentit enganyat en algun moment.

Segons dades de l'estudi, les reclamacions per part de lepersones consumidores és una assignatura pendent a Espanya, ja que el 50,9% ha tingut en l'últim any una circumstància per efectuar una reclamació en el moment de realitzar una compra o rebre un servei. Pel que fa a les compres realitzades per Internet, les persones enquestades assenyalen que en el 17,5% de les ocasions no han tingut resposta a les seves reclamacions.


En relació a ajudes socials en diferents àmbits (Ingrés Mínim Vital, compte bàsic, bo social elèctric, etc.), l'estudi d'ADICAE destaca l'important nombre d'ajudes denegades en comparació amb les concedides. Un 4,6% de lepersones enquestades declara que la seva sol·licitud de moratòria de préstecs va ser denegada enfront d'un 4% que va ser concedida, mentre que, quant a la Llei de Segona Oportunitat, a un 4,2% de lepersones participants li va ser denegada la sol·licitud enfront d'un 1% concedida mentre que un 6,5% de sol·licituds van ser denegades pel bo social elèctric enfront d'un 8,9% concedit.


La poca incidència de l'Ingrés Mínim Vital es deu a la dificultat a l'hora de preparar la documentació i a la falta d'atenció presencial a l'hora de sol·licitar l'ajut, provocant que el 4,6% de la sol·licituds de lepersones enquestades fossin denegades davant el 2,7% d'ajudes concedides.


Tot i que aquests tipus d'ajudes estableixen diferents requisits i barems per a determinar quines persones estan en una situació de vulnerabilitat, evidència els exigents requisits que deixen fora d'aquestes ajudes a un ampli nombre de persones consumidores que es consideren vulnerables.


Aquest estudi forma part del projecte "Consumidors i usuaris vulnerables davant els serveis financers i grans temes del consum", subvencionat pel Ministeri de Consum, per aconseguir una definició o concepte de consumidor vulnerable i analitzar les diferents causes de consumidors en risc d'exclusió financera, energètica i de telecomunicacions.

 

ACCEDEIX A L'ESTUDI AQUÍ: https://cutt.ly/UhMfBS2

 
ADICAE alerta de problemas para los consumidores en los pagos online a partir del 1 de enero de 2021
imagen

Con el nuevo año entran en vigor nuevas medidas de seguridad para los pagos que ni han sido objeto de pruebas técnicas ni de información suficiente a los consumidores.

Ante el grave nivel de desinformación de los usuarios la Asociación propone al Banco de España una fuerte y urgente campaña informativa y reclama garantías para evitar problemas y conflictos en las compras navideñas online.

Casi un 70% de los consumidores desconoce los cambios en los procesos de autenticación que resultarán obligatorios en enero, según una encuesta desarrollada por ADICAE en los últimos tres días entre 1.361 consumidores.

La inadecuación de los sistemas de las entidades bancarias a las nuevas exigencias puede generar problemas para las compras online en el inicio del año, en un momento en el que el comercio electrónico ha aumentado un 62%, según datos del Gobierno.

La inacción de las entidades y del Banco de España para informar a los consumidores agrava la situación, generando un riesgo cierto de problemas y reclamaciones en las compras online.

ADICAE ha verificado una grave y generalizada falta de información a los consumidores sobre los nuevos protocolos de seguridad en los pagos por Internet que entrarán en vigor el 1 de enero de 2021, coincidiendo con el período de mayor volumen de ventas del año.

Según una encuesta realizada entre más de 1.300 consumidores, un 66,64% de los usuarios desconocen estos cambios en los procesos de autenticación. De la misma forma, un 73,70% afirma no haber recibido ninguna información de su banco en relación a los cambios que entrarán en vigor en enero.

Estos cambios comportan que en cada pago online el consumidor tendrá no sólo que aportar los datos de su tarjeta e introducir su PIN , sino a continuación marcar un código que para esa compra le haya llegado via mail o SMS, o verificar su huella dactilar o rostro, en su dispositivo móvil u ordenador. En ocasiones será necesario además haber descargado la aplicación de pagos del banco y haberse dado de alta en la misma.

Estos nuevos protocolos de Autenticación Reforzada de Clientes (SCA), forman parte de la directiva europea PSD2, y su entrada en vigor definitiva está prevista para el próximo 1 de enero de 2021, tras haber recibido una prórroga para facilitar la adaptación técnica de los operadores de la cadena de pagos. Se trata de medidas intensamente defendidas por ADICAE, que ayudan a prevenir el fraude en los pagos electrónicos en un contexto de creciente recurso a dichos pagos por parte de los consumidores.

ADICAE, que ha venido rechazando una demora injustificada en la aplicación de estas medidas, ya señaló no obstante tanto en el Consejo Nacional de Pagos del Banco de España como en el Payment Systems Market Expert Group (PSMEG) de la Comisión Europea (de los que es miembro) la posibilidad de trasladar la aplicación de las nuevas medidas al 1 de febrero de 2021, ante el retraso apreciado en las implementaciones técnicas necesarias y para evitar la coincidencia de una nueva operativa con uno de los períodos de mayor volumen de compras. De esta forma los consumidores evitarían afrontar problemas derivados de la falta de información existente y de la demora en las adaptaciones tecnológicas a aplicar por el sector en el momento en que más operaciones se llevan a cabo.

ADICAE ha podido conocer que los agentes de la cadena de pagos afirman que debido al impacto de la Covid-19 no han llevado a cabo las pruebas necesarias para garantizar el buen funcionamiento del sistema, lo que comporta el riesgo de un alto porcentaje de fallos técnicos y pagos incompletos durante las operaciones de compra online a partir del 1 de enero. A ello se une el hecho de que muchos consumidores no tienen información detallada de sus entidades bancarias o desconocen como recibir las claves necesarias para poder pagar online con seguridad.

La dependencia de muchos consumidores del comercio online, por encontrarse en situaciones de vulnerabilidad o como consecuencia de las medidas de prevención del COVID, no puede verse comprometida por no adoptar medidas que permitan realizar una transición razonable amortiguando el efecto que una norma tan relevante puede tener en su proceso de compra.

De acuerdo con los datos que maneja ADICAE, durante el último año no se han realizado campañas de relevancia para informar a los consumidores sobre los cambios en los sistemas de pago digitales. Mientras en países como Portugal, su Banco Central ha hecho campañas informativas, explicando las implicaciones de los nuevos sistemas, en España no se ha hecho nada, o muy poco. Los consumidores están totalmente desprevenidos.

De esta forma, el desconocimiento y la escasez de pruebas técnicas podrían resultar en un considerable impacto negativo para los consumidores durante las campaña de Navidad y Rebajas en un año de necesario distanciamiento social y en el que las compras online se han disparado un 62% según manifestó el pasado 30 de septiembre la Ministra de Industria, Comercio y Turismo, Reyes Maroto. Además, debido a la falta de información, estos nuevos sistemas complicarán aún más el acceso al comercio online a colectivos menos familiarizados con la tecnología.

Dado que en otros países de la UE se están planteando fórmulas diversas para garantizar una aplicación progresiva de los nuevos protocolos de seguridad (Alemania, Dinamarca, Francia, Irlanda, Italia o Reino Unido), ADICAE va a dirigirse al Banco de España y al Tesoro para abordar esta cuestión clave para los pagos online y los consumidores y promover una mejor adaptación a los nuevos protocolos de pago, tanto de empresas como de consumidores, evitando así la consecuencias negativas e inconvenientes para los consumidores.

 
ADICAE aconsegueix que un jutjat ordeni al Santander retornar les despeses hipotecàries a totes les persones consumidores afectades, hagin demandat o no
imagen

Una històrica sentència dictada pel jutjat mercantil 3 de Pontevedra ordena la devolució de les despeses no sols als gairebé 100 persones consumidores adherides a la demanda col·lectiva d’ADICAE, sinó a totes aquelles que desitgin sumar-se ara a aquesta resolució judicial.


Es condemna a retornar el 100% de les despeses de registre, taxació i gestoria, i el 50% de les despeses de notaria, tant si la hipoteca està en vigor com si va ser cancel·lada en el seu moment.


ADICAE fa una crida a les persones consumidores que van subscriure hipoteques amb el banc Santander Central Hispà o amb el Santander per a obtenir el rescabalament de les despeses hipotecàries sense necessitat d'iniciar noves demandes judicials.

 

Els jutjats comencen a estimar les demandes col·lectives d’ADICAE després de la campanya iniciada fa uns mesos per l'Associació que es va traduir en la interposició de 107 demandes col·lectives pels abusos derivats de la imposició de les denominades “despeses hipotecàries”.


En aquesta ocasió ha estat el Jutjat del Mercantil núm. 3 de Pontevedra el que, resolent la demanda col·lectiva que ADICAE va interposar enfront del banc Santander per la clàusula que imposava al client el pagament de totes les despeses de formalització de la hipoteca, ha sentenciat el caràcter abusiu i nul d'aquesta clàusula (AQUÍ LA SENTÈNCIA)

A més la sentència determina entre les despeses que han de restituir-se a les persones consumidores no sols les despeses de registre i la meitat de les despeses de notaria, sinó també el 100% de les despeses de taxació com els de gestoria, imports que ascendeixen a uns 1.100 euros de mitjana per a cada consumidor.


Al costat d'això, i en aplicació dels criteris que ADICAE ve defensant respecte de l'acció col·lectiva com a únic instrument eficaç per a afrontar abusos massius, el jutjat ordena la devolució als afectats, “siguin adherits a aquesta demanda, els seus causahavents, o els que poguessin adherir-se posteriorment, les quantitats abonades”. D'aquesta manera, i com a mostra de l'eficàcia de l'acció col·lectiva enfront d'abusos de caràcter massiu i generalitzat, la justícia evita a desenes o centenars de milers d'hipotecats haver d'acudir a demandes individuals, facilitant-los la recuperació de les quantitats que els corresponen simplement sumant-se a aquesta sentència a través d’ADICAE per a sol·licitar l'execució de la fallada també per a ells.


D'igual forma, s'estableix en la sentència que també haurà de retornar-se les quantitats indegudament pagades a aquelles persones hipotecades els préstecs dels quals no estiguin ja en vigor i hagin estat cancel·lats o finalitzats, reconeixent així que els drets de les persones consumidores que s'hagin vist vulnerats han de restituir-se encara que ja ni tan sols existeixi el contracte en qüestió.


En conseqüència, ADICAE fa una crida a tots els consumidors que van afrontar el pagament indegut de totes les despeses en hipoteques del Santander Central Hispà i del Santander sobre la base de la clàusula ara declarada nul·la a sumar-se a l'Associació (www.adicae.net i www.hipotecaconderechos.es) per a organitzar l'aplicació d'aquesta sentència a tots els afectats.

 

 
Volver al archivo de noticias

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email