Archivo de noticias - NOVIEMBRE 2022

 
Parlem de sostenibilitat o de greenwashing?
imagen

Modificacions del 'packaging', ús del color verd, imatges de la naturalesa..., aquests són alguns dels elements que les empreses utilitzen per mostrar el seu compromís amb el medi ambient. Però és real aquesta sostenibilitat dels productes o serveis?

S'anomena 'greenwashing' a la pràctica fraudulenta de les empreses per aprofitar el prestigi comercial de la sostenibilitat per a obtenir algun benefici, quan no s'ha implantat cap política mediambiental. Una estratègia de màrqueting cada cop més freqüent davant la necessitat i l'interès de la població d'adquirir responsabilitat no només amb el medi ambient, sinó amb el benestar animal, la salut... Aquest terme s'ha extrapolat en molts àmbits.

Som conscients del que vol dir l'etiqueta 'Bio' dels aliments? La majoria d'aquests segells els ha inventat la indústria per aparentar que són productes amb certs atributs, i l'existència d'aquests dificulta la distinció dels productes que veritablement són ecològics.

La conscienciació de la Comissió Europea per la sostenibilitat també arriba al sector financer que ofereix les "hipoteques verdes", préstecs hipotecaris per finançar un habitatge sostenible, sigui per la compra, construcció o rehabilitació, inicialment amb millors condicions que per al finançament d'un habitatge tradicional. Tot i aquestes millores, no totes les persones que volen comprar o adequar el seu habitatge ho poden fer, per això considerem que la publicitat d'aquest producte és un netejat de cara per l'entitat financera.

Ens cal un bon aprenentatge i adquirir un coneixement crític per poder triar amb llibertat, que volem comprar, que volem contractar, com volem alimentar-nos, quins productes en realitat no són sostenibles, escollir productes de proximitat, etc. Informació que necessitem I que hem d'anar a buscar a fonts fiables, perquè la informació veraç no la trobarem a les notícies, les entitats, o supermercats.

 

 

Si vols aprofundir en el greenwashing, pots apropar-te a la seu el dia 9 de novembre a les 18 hores. Et deixem aquí la programació. Confirma assistència a: comunicaciocat@adicae.net o al telèfon 933425044

També online a través d'aquest enllaç

 
La banca espanyola evita remunerar els dipòsits i manté la seva aposta pels Fons d'Inversió
imagen

AICEC-ADICAE observa amb preocupació l'absència de control material en la comercialització d'aquests productes i adverteix a les persones consumidores de la falta de transparència en la seva contractació

Segons un estudi de l’Associació, les entitats es podrien emportar 144 euros per una inversió mitjana de 10.000 euros. El que els va reportar en 2021 un benefici en cobrament de comissions de 5.886 milions d'euros per vendre fons d'inversió i prestar serveis de valors

Les múltiples pujades de tipus d'interès, situat en 2 punts bàsics, han canviat el mercat. Malgrat això, la banca segueix aferrada a un dels seus negocis més lucratius, la comercialització de Fons d'Inversió entre les persones consumidores.

El negoci dels fons d'inversió i el préstec de serveis de valors li va produir a la banca un benefici en comissions cobrades de 5.886 milions d'euros, segons dades de la CNMV. Aquest benefici del cobrament de comissions s'ha incrementat un 73% respecte a 2016.

Encara que la legislació vigent regula des d'un punt de vista formal, els conceptes de transparència i idoneïtat, queden en lletra morta davant l'absència d'un control material que permeti comprendre al consumidor el producte que adquireix i els riscos que assumeix amb això.

AICEC-ADICAE considera que un gran volum de documentació, amb terminologia bastant complexa, no dona lloc a una major comprensió i claredat en el procés de contractació. El que apel·laria a una falta de transparència per part de l'entitat financera.

Segons Inverco, patronal del sector, les subscripcions netes a Fons d'Inversió nacionals han augmentat fins als 8.958 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment d'una mica més d'un 15% per al conjunt de l'any. Fet que contrasta significativament amb la rendibilitat d'aquesta mena de producte en qualsevol de les seves múltiples variants. (Veure document) Però, malgrat les males xifres d'aquesta mena de productes en termes de rendibilitat, la banca inunda el mercat amb les seves ofertes.

A tres anys, gairebé la totalitat de les modalitats presenten pèrdues considerables i aquells que presenten un balanç positiu a 5 anys, es queden molt lluny de batre al 15,5% de pujada interanual de l'IPC per al mateix període.

Segons un mostreig realitzat per l'Associació, amb dades obtingudes en les webs de les principals entitats que operen en territori espanyol, aquestes poden recaptar la quantitat de 144€ per una inversió mitjana de 10.000€ per la col·locació del producte, independentment del rendiment d'aquest (Veure document). 

Encara crida més l'atenció la situació dels dipòsits a termini. Malgrat les ja esmentades pujades de tipus, aquestes no han estat traslladades a la remuneració dels dipòsits i la banca espanyola continua encapçalant la cua amb una rendibilitat mitjana del 0,01% (Veure document)

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
AICEC-ADICAE considera inacceptable que el BCE convidi al "frau de llei" amb l'impost a la banca
imagen

La posició del Banc Central apostant pel trasllat a les persones consumidores del tribut al sector bancari constitueix un gran despropòsit i un atac directe als consumidors

El plantejament del BCE segueix l'enfocament ja aplicat pel Banc d'Espanya, que en el seu moment va justificar en un informe aportat al Senat, el manteniment de les "clàusules sòl" pel mal que faria a la banca la seva eliminació

Incitar que un impost que s'aplica a una empresa es traslladi a la seva clientela de forma gairebé directa, suposa alterar el sentit del tribut i el seu subjecte passiu

 

AICEC-ADICAE, que va valorar molt positivament els dos nous impostos temporals a la banca i a les grans energètiques en considerar-les mesures "llargament esperades pels consumidors i ciutadans", insisteix que els ingressos per aquestes taxes es repercuteixin íntegrament en polítiques destinades als consumidors i usuaris.

En tot cas el president de l’associació, Manuel Pardos, ha recordat que els resultats habituals dels impostos "signifiquen una quantitat ínfima dels beneficis de tots dos sectors, que en aquests moments de greu crisi econòmica encara són majors". En concret, l'impost temporal a la banca busca recaptar anualment 1.500 milions d'euros entre 2023 i 2024, xifra que contrasta amb els beneficis nets d'aquestes empreses en 2021: els sis principals grups bancaris van elevar el seu benefici l'any passat a 21.795 milions d'euros, el major des de l'anterior crisi.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
Volver al archivo de noticias

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email