Archivo de noticias - MAYO 2022

 
Clàusules sòl: la demanda col·lectiva més gran en la història de la defensa de les persones consumidores a Espanya afronta la seva resolució final
imagen

 

ADICAE espera una sentència favorable del Tribunal Suprem que confirmi les resolucions prèvies de l'Audiència Provincial i el Jutjat Mercantil 11 de Madrid

L'associació convoca rodes de premsa i assemblees en tota Espanya demà Dijous 26 de maig a les 16.00 hores

ADICAE recorda que segons es desprenia de les pròpies dades del Banc d'Espanya en 2010 la banca "va col·locar" fins a 2009 a gairebé 4 milions d'hipotecats la clàusula sòl, la majoria dels quals encara no han estat rescabalats (veure notícia i informe d’ADICAE)

 

25 de maig de 2022. El Tribunal Suprem celebra demà a les 10.30 hores la seva sessió de votació i fallada (veure aquí notícia i PROVISIÓ) en la demanda col·lectiva que va interposar ADICAE per les clàusules sòl. En conseqüència, ADICAE celebrarà rodes de premsa i assemblees en les seves seus de tota Espanya a les 16.00 hores per a realitzar una valoració de la fallada que, previsiblement, es coneixerà amb caràcter previ a la publicació de la sentència.

A Madrid el president d’ADICAE, Manuel Pardos, al costat d'altres dirigents de l'associació, presentaran a les 16.00 hores (en Passeig de l'Esperança, 9 entreplanta) als mitjans de comunicació la valoració de l'Associació de la resolució del Suprem. A la resta de seus a més de connectar de manera simultània amb aquesta compareixença, els equips tècnics i jurídics d’ADICAE, juntament amb socis que han vingut recolzant aquesta acció col·lectiva, atendran a continuació als mitjans de comunicació i les preguntes dels socis i consumidors que arribin a la seu per informar-se.

L'anomenada “macrodemanda” d’ADICAE enfront de les clàusules sòl, que l'Associació va interposar davant 101 entitats bancàries, ha obtingut ja sentències favorables en primera instància i en l'Audiència Provincial de Madrid, en un procés en el qual la pròpia Fiscalia del Suprem va coincidir amb ADICAE en la seva oposició als recursos de la banca.

La importància d'aquesta acció col·lectiva d’ADICAE consisteix en el fet que una sentència favorable comportarà la declaració d'abusives i nul·les de pràcticament totes les clàusules sòl a Espanya (atès que la demanda es va dirigir contra 101 entitats), aclarint d'una vegada per sempre el marasme i embús judicial que els consumidors estan sofrint, imposant l'obligació a la banca de retornar totes les quantitats indegudament pagades pels consumidors per aquests “sòls” hipotecaris i habilitant al fet que també aquells consumidors que no hagin reclamat (que ADICAE estima en almenys un milió) es puguin veure rescabalats gràcies a la sentència.

 

 
El Suprem resoldrà la "macrodemanda" d'ADICAE per les clàusules sol el 26 de maig
imagen

ADICAE destaca la “enorme rellevància” d'una sentència cridada a posar fi a un marasme judicial i a l'abús massiu de la banca sobre milions de consumidors

24 de maig de 2022. El Tribunal Suprem celebra aquest dijous 26 de maig a les 10.30 hores la seva sessió de votació i fallada (veure notícia i provisió AQUÍ), en la demanda col·lectiva que va interposar ADICAE contra 101 bancs i caixes espanyoles, després que l'associació i els consumidors obtinguessin una primera victòria en primera instància (en el jutjat mercantil 11 de Madrid), què va ser posteriorment ratificada en l'Audiència Provincial de Madrid en 2018. En aquesta fallada va aclarir, com demanava ADICAE, que han de retornar-se totes les quantitats cobrades, en aplicació d'aquests abusius "sòls" hipotecaris, i no sols les aplicades des de 2013. I que aquesta devolució s'havia de realitzar al conjunt de consumidors, què a Espanya havien sofert l'aplicació d'aquesta clàusula abusiva.

Malgrat que la Justícia ha reiterat en centenars de milers de resolucions la abusividad de les clàusules sol, i al fet que la pròpia Llei de Crèdit Immobiliari les prohibís en 2019, les entitats condemnades han presentat recursos a cadascuna de les sentències obtingudes per ADICAE en aquesta acció judicial col·lectiva amb l'ànim de demorar la imprescindible solució global que requereix un abús d'aquest abast i característiques, al mateix temps que algunes entitats han continuat fins i tot aplicant els "sòls" als consumidors.

Ara finalment serà el Tribunal Suprem el que resolgui la denominada "macrodemanda" d’ADICAE en una sentència d'enorme rellevància com a acció col·lectiva, en la qual es va condemnar a les entitats a retornar l'indegudament cobrat a tots els consumidors afectats.

 
El tribunal europeu avala restituir d'ofici tot el pagat per les clàusules abusives.
imagen

Ha emès quatre sentències que confirmen que els procediments nacionals no han d'obstaculitzar la protecció dels drets de les persones consumidores

19 de maig de 2022. Les consumidores podran sol·licitar la reparació íntegra de les quantitats abonades indegudament per les clàusules abusives d'una hipoteca, encara que l'afectat no hagi presentat recurs. Així ho ha sentenciat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que a més ha fallat que el Dret de la UE s'oposa a la legislació espanyola que impedeix tornar a examinar si les clàusules eren abusives, pel fet que ja es va fer un control, aplicant-se el principi de “cosa jutjada”.

Els experts d’ADICAE, arran d'una notícia tan positiva per a les persones consumidores que suposa una nova garrotada a la banca, conclouen que l'excés de formalisme de la jurisdicció espanyola, i d'altres països de la Unió Europea, no pot usar-se com a excusa perquè no sé doni una protecció efectiva dels drets dels consumidors.

En l'associació també apunten que l'excés de rigor processal de molts tribunals és contrari a la normativa europea de protecció a les persones consumidores i als principis d'efectivitat i no vinculació. Aquest aspecte, que en aquesta ocasió té com a referència els principis de cosa jutjada i de justícia pregada, pot estendre's a uns altres que també dificulten una efectiva acció col·lectiva.

A més, valoren que la sentència avisa i determina un control judicial d'ofici efectiu i real respecte als contractes signats per persones consumidores amb empreses. Destaquen que, sigui el que sigui el sector, el jutjador té l'obligació, per ser ordre públic, de controlar, revisar i netejar el contracte en el qual intervingui un consumidor/a.

Finalment, els experts d’ADICAE subratllen que ha de quedar constància d'aquest control de forma motivada, indiferentment de la fase en la qual es trobi el procés, hagi al·legat o no respecte a condicions generals de contractació en l'oposició o demanda.

 

 
ADICAE, nou membre del Grup d'Usuaris de Serveis Financers de la Comissió Europea
imagen

La Comissió ha seleccionat a Víctor Cremades, director del consell jurídic d’ADICAE i membre de la seva junta directiva

El Grup d'Usuaris de Serveis Financers (FSUG en anglès), creat per la Comissió Europea en 2010 per a involucrar a les persones usuàries de serveis financers en l'elaboració de polítiques, ha seleccionat a Víctor Cremades, director del consell jurídic d’ADICAE i membre de la junta directiva, per a formar part del seu equip de treball.

L'experiència d’ADICAE en la representació i defensa dels consumidors financers s'ha traduït en aquesta important designació, en un àmbit en el qual Espanya ha liderat, desgraciadament, els conflictes financers amb els consumidors en les últimes dècades (participacions preferents, clàusules sòl, despeses hipotecàries, comissions bancàries…). L'associació ha acumulat un nombre destacat de resolucions del TJUE que venien a reposar drets dels usuaris que venien i són sistemàticament vulnerats.

La missió del FSUG és garantir l'aportació d'experts d'alta qualitat i representants dels usuaris i usuàries dels serveis financers a les iniciatives de la Comissió en matèries d'assumptes econòmics i monetaris, mercat interior i consum.

Les seves tasques inclouen assessorar la Comissió Europea en la preparació i aplicació d'iniciatives legislatives o polítiques que afectin els usuaris i usuàries dels serveis financers; identificar de manera proactiva les qüestions clau que afecten els usuaris i usuàries de serveis financers; i assessorar i mantenir el contacte amb els representants dels usuaris i usuàries de serveis financers i els organismes representatius a nivell nacional i de la Unió Europea.

El FSUG compta amb 20 membres que representen els interessos de les persones consumidores i inclouen acadèmics de prestigi acreditats en una visió pro-consumidor en l'àmbit dels serveis financers. Amb aquest nomenament, la veu d’ADICAE i de tots els consumidors serà present en aquest grup estratègic per a defensar els seus drets.

 
ADICAE qualifica d"urgents i imprescindibles" les mesures aprovades avui pel Consell de Ministres davant l'espiral i descontrol dels preus de l'electricitat
imagen

Mancant conèixer el detall del Reial Decret Llei l'Associació destaca l'impacte que la mesura tindrà entre milions de persones consumidores, que pot traduir-se en una rebaixa d'entre el 20 i el 30% de la factura, segons els experts consultats per ADICAE.

ADICAE considera que aquestes mesures no podien demorar-se més davant la greu situació que afronten milions de famílies, i reclama a la Comissió Europea la màxima celeritat en la seva validació.

L'Associació anticipa que en finalitzar els 12 mesos d'aplicació d'aquestes mesures temporals serà necessari modificar l'esquema actual de fixació de preus, que distorsiona de manera abusiva per als consumidors el preu de l'electricitat, i insta el Ministeri a començar ja els treballs d'anàlisis i consulta per a la concreció d'una reforma de fons.

13 de maig de 2022. L'Associació reitera la necessitat de revisar i reformar el sistema de fixació de preus per a la tarifa regulada, el qual comporta que l'electricitat generada per gas (només el 20% del total) determina el preu del conjunt del subministrament elèctric. Referent a això, un esborrany del Reial Decret Llei al qual ha tingut accés ADICAE incorporava una disposició que modifica la metodologia de càlcul del PVPC que cas de recollir-se finalment en el text definitiu suposaria l'obertura d'un debat que ADICAE considera ineludible, com és la reforma de l'actual sistema de fixació de preus de l'electricitat.

Enfront dels interessats i inveraces atacs que algunes de les grans elèctriques han vingut llançant contra la tarifa regulada, ADICAE recorda que el PVPC ha resultat de manera sostinguda i en general una tarifa més barata que el mercat lliure, a la qual s'afegiran ara almenys per 12 mesos una rebaixa afegida. D'altra banda l'Associació destaca la necessitat d'estendre la informació sobre el Bo Social, al qual encara no accedeixen centenars de milers de consumidors que tenen dret a gaudir-ho i que en aquest moment i de manera temporal comporta descomptes d'entre el 60% i el 70%. Sobre aquest tema ADICAE considera necessari, en l'actual situació, la pròrroga d'aquests descomptes.

Dins dels elements d'avanç que les mesures suposen ADICAE destaca el fet que segons l'esborrany al qual els seus equips tècnics han accedit no sols els consumidors que tenen contractat el PVPC serien destinataris d'aquestes, sinó que els que tinguin tarifa fixa en el mercat "lliure" també serien beneficiaris de les mesures en cas que renovessin o canviessin els seus contractes en aquest període de 12 mesos.

No obstant això considera que haurien de complementar-se les previsions aprovades avui amb la suspensió de tots els compromisos de permanència que les elèctriques han imposat als clients que compten amb subministraments contractats en el mercat lliure, tenint en compte que molts d'ells es veurien en cas contrari fortament condicionats o fins i tot limitats, per haver d'afrontar penalitzacions, per a canviar al mercat regulat i poder beneficiar-se de la reducció de la factura conseqüent. Una mesura necessària per a respondre a l'estratègia calculada de les grans companyies del sector perquè els consumidors es passin en massa al mercat lliure, que des que va començar la seva existència ha estat un 20% més car que el regulat i ha acumulat més males pràctiques i abusos si cap per als consumidors, pràctiques que  ADICAE ve denunciant des de fa diversos anys.

Segons el parer d’ADICAE aquestes mesures o altres que puguin prendre's han de finançar-se amb càrrec als “beneficis caiguts del cel” de les elèctriques, que en el cas de les grans elèctriques espanyoles porten anys duplicant en beneficis a les europees en un país en el qual els consumidors tradicionalment hem tingut els preus més cars de tota Europa.

 
Fòrum Filatèlic, Afinsa i Art i Naturalesa, una estafa piramidal sense resoldre després de 16 anys
imagen

El 9 de maig de 2006 l'Agència Tributària intervenia les empreses Fòrum Filatèlic, Afinsa i Art i Naturalesa sota els càrrecs d'estafa i blanqueig de capitals deixant a prop de 500.000 famílies sense els seus estalvis.

Les empreses ordidores de l’estafa piramidal més gran coneguda a Espanya, van aconseguir defraudar més de 6.700 milions d'euros, i ho van fer, inconcebiblement, gràcies a l'aval de les institucions públiques, personalitats polítiques de diferent signe i l'activitat es va desenvolupar davant la passivitat dels supervisors estatals.

Venien productes d'estalvi segur, no obstant això, no comptaven amb la supervisió del Banc d'Espanya ni de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, aquest va ser el motiu pel qual l'Audiència Nacional va eximir a l'Estat de rescabalar als afectats, malgrat que la CNMV, ja l'any 1999 havia denunciat que eren quiosquets financers. Aquesta estafa piramidal també ha constatat el fracàs monumental de la justícia espanyola que després de 16 anys encara no ha tancat els processos judicials.

ADICAE ha plantejat una infinitat de propostes, la més ressenyable va ser la que va obtenir el suport unànime de la Mesa d'Economia del Congrés on es va proposar que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) fes una oferta d'adquisició als afectats sobre les quantitats reconegudes i que fora la Fabrica de Moneda i Timbre la que es fes càrrec dels segells i de les obres d'art.

Els afectats de Fòrum han recuperat un 23,5% (3 pagaments) de l'import reconegut i els d'Afinsa un 15,7% (4 pagaments). No obstant això, hi ha molts afectats, que ha pesar de tenir dret a cobrament, no han percebut totes o alguna de les quantitats, això es deu; al fet que han canviat de número de compte, han mort o a altres circumstàncies, en tot cas han de posar-ho en coneixement del jutjat o de l'administració concursal segons siguin de Fòrum o d'Afinsa, també poden fer-ho a través d'ADICAE

ADICAE és l'única associació que 16 anys després continua representant als afectats i els continua animant a no perdre l'esperança, a reivindicar els seus drets i a fer visible aquest frau un any més.

Article publicat a ZONA SEC

 
Volver al archivo de noticias

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email