Prop del 30% de les persones consumidores no pot afrontar una despesa no prevista durant la pandèmia, segons un estudi d'ADICAE
imagen

Segons l'enquesta d'ADICAE sobre persones consumidores vulnerables, el 25,8% de les mateixes reconeix la impossibilitat d'afrontar un pagament imprevist de més de 700€ a causa de la crisi econòmica marcada pel Covid-19.


Del 13,9% de lepersones consumidores que han retardat el pagament de béns bàsics enguany, la meitat està actualment treballant.


Per evitar situacions d'endeutament, el 14% dels enquestats ha recorregut a crèdits ràpids, una xifra superior a la que ha optat per demanar ajuda a familiars (13,9%).


Un terç dels usuaris i usuàries s'han sentit enganyats en 2020 per entitats que presten serveis financers.


Barcelona, 22 de desembre de 2020. Davant l'escenari marcat per la Covid-19, ADICAE ha publicat l'estudi "Concepte i causes del consumidor vulnerable en serveis financers, energia i telecomunicacions" amb la finalitat d'aprofundir en el concepte del consumidor vulnerable a Espanya en els sectors de serveis financers, d'energia i telecomunicacions.


Segons l'enquesta realitzada a més de 500 persones consumidores en el marc de l'estudi, el 25,8% de les enquestades reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. De la mateixa forma, el 30% dels usuaris i usuàries que s'han trobat en alguna d'aquestes situacions de dificultats de pagament (aparèixer en la llista de morosos, accedir a crèdits ràpids, demanar ajuda a familiars, demanar ajuda a ONG's, sofrir talls o donar-se de baixa en un servei) declara haver-ho fet en l'últim any a causa de l'impacte negatiu de lCovid-19.


ADICAE adverteix que les dades de l'enquesta sobre les persones consumidores indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de les persones que s'han vist incapaces d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.


En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% de lepersones consumidores va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics.


Davant serveis prestats per entitats financeres, el 28,6% dels usuaris i usuàries declara haver-se sentit enganyat en l'últim any, mentre que el 76,3% s'ha sentit enganyat en algun moment.

Segons dades de l'estudi, les reclamacions per part de lepersones consumidores és una assignatura pendent a Espanya, ja que el 50,9% ha tingut en l'últim any una circumstància per efectuar una reclamació en el moment de realitzar una compra o rebre un servei. Pel que fa a les compres realitzades per Internet, les persones enquestades assenyalen que en el 17,5% de les ocasions no han tingut resposta a les seves reclamacions.


En relació a ajudes socials en diferents àmbits (Ingrés Mínim Vital, compte bàsic, bo social elèctric, etc.), l'estudi d'ADICAE destaca l'important nombre d'ajudes denegades en comparació amb les concedides. Un 4,6% de lepersones enquestades declara que la seva sol·licitud de moratòria de préstecs va ser denegada enfront d'un 4% que va ser concedida, mentre que, quant a la Llei de Segona Oportunitat, a un 4,2% de lepersones participants li va ser denegada la sol·licitud enfront d'un 1% concedida mentre que un 6,5% de sol·licituds van ser denegades pel bo social elèctric enfront d'un 8,9% concedit.


La poca incidència de l'Ingrés Mínim Vital es deu a la dificultat a l'hora de preparar la documentació i a la falta d'atenció presencial a l'hora de sol·licitar l'ajut, provocant que el 4,6% de la sol·licituds de lepersones enquestades fossin denegades davant el 2,7% d'ajudes concedides.


Tot i que aquests tipus d'ajudes estableixen diferents requisits i barems per a determinar quines persones estan en una situació de vulnerabilitat, evidència els exigents requisits que deixen fora d'aquestes ajudes a un ampli nombre de persones consumidores que es consideren vulnerables.


Aquest estudi forma part del projecte "Consumidors i usuaris vulnerables davant els serveis financers i grans temes del consum", subvencionat pel Ministeri de Consum, per aconseguir una definició o concepte de consumidor vulnerable i analitzar les diferents causes de consumidors en risc d'exclusió financera, energètica i de telecomunicacions.

 

ACCEDEIX A L'ESTUDI AQUÍ: https://cutt.ly/UhMfBS2

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email