El tribunal europeu avala restituir d'ofici tot el pagat per les clàusules abusives.
imagen

Ha emès quatre sentències que confirmen que els procediments nacionals no han d'obstaculitzar la protecció dels drets de les persones consumidores

19 de maig de 2022. Les consumidores podran sol·licitar la reparació íntegra de les quantitats abonades indegudament per les clàusules abusives d'una hipoteca, encara que l'afectat no hagi presentat recurs. Així ho ha sentenciat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que a més ha fallat que el Dret de la UE s'oposa a la legislació espanyola que impedeix tornar a examinar si les clàusules eren abusives, pel fet que ja es va fer un control, aplicant-se el principi de “cosa jutjada”.

Els experts d’ADICAE, arran d'una notícia tan positiva per a les persones consumidores que suposa una nova garrotada a la banca, conclouen que l'excés de formalisme de la jurisdicció espanyola, i d'altres països de la Unió Europea, no pot usar-se com a excusa perquè no sé doni una protecció efectiva dels drets dels consumidors.

En l'associació també apunten que l'excés de rigor processal de molts tribunals és contrari a la normativa europea de protecció a les persones consumidores i als principis d'efectivitat i no vinculació. Aquest aspecte, que en aquesta ocasió té com a referència els principis de cosa jutjada i de justícia pregada, pot estendre's a uns altres que també dificulten una efectiva acció col·lectiva.

A més, valoren que la sentència avisa i determina un control judicial d'ofici efectiu i real respecte als contractes signats per persones consumidores amb empreses. Destaquen que, sigui el que sigui el sector, el jutjador té l'obligació, per ser ordre públic, de controlar, revisar i netejar el contracte en el qual intervingui un consumidor/a.

Finalment, els experts d’ADICAE subratllen que ha de quedar constància d'aquest control de forma motivada, indiferentment de la fase en la qual es trobi el procés, hagi al·legat o no respecte a condicions generals de contractació en l'oposició o demanda.

 

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email