AICEC-ADICAE multiplica les consultes rebudes per ciberatacs vinculades a la banca en línia
imagen

L'associació presenta als consumidors una sèrie de materials per a no caure en aquests fraus digitals. Com el següent tríptic per detectar ciberatacs que trobareu en aquest enllaç

 

Barcelona, 15 de febrer de 2023. En un mes AICEC-ADICAE ha registrat un augment de més del 25% en les consultes que els consumidors han traslladat en relació amb fraus en línia, amb més de 500 consultes relacionades amb ciberatacs usant la imatge de diferents entitats bancàries. Un 10% de les consultes feien referència a l’smishing, una tècnica d'enviament d'SMS que fa creure a l'usuari que és una comunicació de la seva entitat financera.

Aquestes dades de consultes en l’associació es mouen d'acord amb les xifres que apuntava l'últim informe de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). El mateix INCIBE va atendre 67.000 consultes sobre ciberseguretat en 2022.

Per a posar fi a l'avanç d'aquests tipus de fraus, AICEC-ADICAE considera necessari que les autoritats del Banc d'Espanya (BdE), així com a les de seguretat i tecnologia (Interior, Indústria i comerç), augmentin la seva labor de recerca i anàlisi en profunditat per a vigilar qualsevol alteració que pugui posar en risc als usuaris de la plataforma en línia de l'entitat.

També és necessari que aquestes autoritats aportin informació sobre la correcta conducta en aquest cas a entitats o empreses amb serveis en línia, així com a tota la ciutadania.

AICEC-ADICAE recorda en tot cas que les entitats financeres, que progressivament estan impulsant la seva operativa d'atenció i operacions a la banca en línia, tenen la responsabilitat d'oferir suficients garanties tècniques als seus clients, sense que sigui acceptable que en els casos de frau l'entitat s'oposi a responsabilitzar-se del mateix apel·lant a suposats errors o negligències de l'usuari o a la suposada existència de virus en l'ordinador o dispositiu del consumidor. Una cosa en la qual els tribunals venen a més donant la raó a les persones consumidores.

AICEC-ADICAE recorda a les persones consumidores que les entitats bancàries realitzaran les seves comunicacions a través de trucades telefòniques i mai a través de l'enviament de missatges o correus en línia.

En tot cas, per a millorar la posició dels consumidors en aquest àmbit i ajudar-los a poder detectar aquests ciberatacs l'associació posa a la disposició de la ciutadania el seu tríptic per conèixer els principals fraus als mitjans de pagament, una Guia de Ciberseguretat, i els seus tallers formatius en línia "El Comerç electrònic i els consumidors".

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email