La digitalització, la banca i l'energia lideren les consultes i reclamacions de les persones consumidores en 2021


Les dades de consultes i reclamacions d'ADICAE del passat any posen de manifest el trancament en fals dels problemes hipotecaris i els nous reptes de la digitalitzacio del consum i des finances per les persones consumidores


Els abusos en hipoteques, les targetes, els productes lligats a la digitalitzacio de les finances copes les consultes i reclamacions ateses per ADICAE l'any passat


L'actuació de les grans elèctriques juntament amb l'escalada de preus de l'energia i els dubtes i problemes en compres en línia incrementen el seu pes de forma destacada.


Entre els conflictes de les persones consumidores amb la banca (que suposen el 49,63% del total de consultes i reclamacions a ADICAE en 2021), a més de les qüestions hipotecàries, destaquen les relatives a la digitalització dels serveis bancaris (lligats a les noves polítiques comercials de les entitats), que han assolit gairebé les 14.000 consultes (rondant el 7% del total), i els conflictes sobre targetes de crèdit i de pagament en línia (amb 9.655 consultes i reclamacions: 7.164 sobre targetes de crèdit i revolving i 2.491 sobre mitjans de pagament en general). La pujada generalitzada i abusiva de comissions va ser objecte de gairebé 7.500 atencions per part d’ADICAE.


Les 205.901 consultes i reclamacions que per múltiples vies (telèfon, e-mail, web, whatsapp, presencial…) va atendre ADICAE aquest 2021 recullen a més un increment destacat de les consultes i reclamacions relatives a les compres en línia (un 21,63% del total d'atencions), en consonància amb el creixement d'aquesta mena d'operativa des de l'inici de la pandèmia. Especialment significatiu és el fet que d'aquestes consultes, més de la meitat (gairebé un 55%), versessin sobre com reclamar, expressant així un desconeixement i falta d'informació dels consumidors sobre la manera d'exercir els seus drets en l'àmbit digital.


En matèria d'estalvi-inversió (un 9,09% de les atencions), les consultes i reclamacions pel “cas Banc Popular” van arribar a les 7.288, mentre les qüestions relatives al cas Fòrum-Afinsa, en què ADICAE continua defensant a aquelles persones afectades, van motivar 10.561 sol·licituds d'informació i suport per part de l'Associació. Van ser a més 865 persones consumidores les que van plantejar qüestions relatives a altres productes d'estalvi i dubtes o problemes sobre aquest tema.
A més 
l'abús en les tarifes de l'electricitat, a la qual ADICAE ha respost amb la campanya “Llum a preu just”, ha suposat més d'un 6% de les consultes rebudes (12.431), incrementant significativament el nombre d'atencions d’ADICAE en aquesta matèria respecte a 2020, any en què les qüestions relatives a l'energia van suposar un 3% del total.


D'aquesta manera, les dades de 2021 apunten al fet de que al mateix temps que persisteixen les dificultats i injustícies en abusos generalitzats en matèria hipotecària, sorgeixen nous problemes lligats a la digitalització i a la reestructuració d'un sector bancari que segueix sense fer els passos necessaris per a canviar la relació amb la clientela, al mateix temps que es posen cada vegada més de manifest els dèficits dels sistemes de reclamació i la seva eficàcia, especialment en l’àmbit financer.


 

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email