CajaSur haurà de retornar les despeses hipotecàries a tots els seus clients

Una sentència del jutjat mercantil 1 de Còrdova dona la raó a Adicae, declara la nul·litat de la clàusula que imposava les despeses hipotecàries a les persones consumidores i condemna a retornar les quantitats indegudament cobrades per l'antiga Caixa d'Estalvis de Còrdova.


Cada persona recuperarà una quantia aproximada de 1.095 euros en la qual és la primera sentència ferma a favor de les persones consumidores en la bateria d'accions judicials col·lectives iniciades per Adicae


Adicae crida a les persones consumidores amb hipoteques de CajaSur a unir-se al procediment d'execució de sentència perquè els sigui aplicada la devolució


2 de febrer de 2022. Les accions col·lectives interposades per Adicae contra 101 entitats en tota Espanya per reclamar la devolució de les anomenades "despeses hipotecàries" continuen aconseguint èxits per a les persones consumidores. Després que el Jutjat Mercantil número 1 de Còrdova hagi estimat la petició d'Adicae, condemnant a CajaSur a la restitució, "a totes les persones consumidores clients de Cajasur Banc", de les quantitats indegudes cobrades en aplicació de les clàusules anul·lades, les persones que van subscriure hipoteques amb aquestes clàusules abusives veuen reconeguts els seus drets.


La importància d'aquesta sentència (consultar aquí) consisteix en el fet que no sols declara la nul·litat de la clàusula de CajaSur d'atribució de les despeses hipotecàries a les persones consumidores, sinó que estén els seus efectes a la totalitat de persones amb hipoteques amb l'entitat, com sol·licitava Adicae, i no sols cap a les que ja s'havien organitzat en l'Associació per a incorporar-se a la seva demanda col·lectiva, la qual cosa constitueix un gran èxit de l'acció judicial col·lectiva mentre es transposa a Espanya la Directiva Europea que persegueix millorar aquesta via de reclamació.


Adicae estima que el nombre de persones amb hipoteques actualment amb CajaSur supera els 75.000, a les quals caldria sumar aquelles que ja van cancel·lar la seva hipoteca. Aquestes xifres resulten de considerar el saldo viu d'hipoteques vives per habitatge declarat per CajaSur en les seves últimes dades individuals abans d'integrar-se en el grup Kutxabank (més de 5.700 milions d'euros a 31 de desembre de 2019) i l'import mitjà de les hipoteques que recull l'INE, ajustant-lo a la baixa atès que el saldo viu de l'entitat reflecteix també hipoteques, saldo de les quals és petit per ser pròximes a la seva amortització.


Atès que aquesta sentència ja és ferma, Adicae ha iniciat els passos per a la seva execució, per això fa una crida a totes les persones consumidores que van subscriure hipoteques amb CajaSur a organitzar-se amb l'Associació per dur a terme uns tràmits que ja no comporten cap debat jurídic sobre la clàusula (ja declarada nul·la), sinó que es limiten a aportar, en el procediment iniciat per Adicae, còpia de l'escriptura de préstec i de les factures de les despeses indegudament assumides (Registre, Gestoria, Taxació, i la meitat dels costos notarials) per a la seva devolució juntament amb els interessos legals. Per això Adicae posa a disposició de les persones consumidores els seus telèfons i seus en tota Espanya, i especialment a Andalusia, a més del correu electrònic gastos@adicae.net i el número de Whatsapp 660175964. Organitzarà reunions i assemblees informatives, tan presencials com en línia, per informar les persones consumidores dels passos a donar.


CajaSur, amb 291 sucursals a Andalusia, i que afirma tenir un 45% de quota del mercat hipotecari a Còrdova i el 12% a Andalusia, ha destacat per mantenir una posició molt contrària a les reclamacions dels seus clients; en 2021, amb les dades del Servei de Reclamacions de Banc d'Espanya del primer semestre, es trobava entre les entitats amb un major percentatge de resolucions del supervisor a favor de l'usuari i també s'incloïa entre les que en menor nombre de casos acatava els informes del Banc d'Espanya i corregia la seva actuació.

En queremos que participes en tu defensa y en la defensa organizada de todos los consumidores ¡Cuantos más seamos, con más fuerza defenderemos nuestros derechos! Contacta con nosotros y envíanos un e-mail con tus propuestas de participación.

en imágenes

Últimas fotos de la galería

Taller sobre Redes Sociales y Nuevas Tecnologías en Centro de Formación del Ayuntamiento de Inca
Movilización contra las cláusulas suelo.
Movilización contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.
Manifestación contra los fraudes financieros.

Actualmente hay 7 fotografías en la Galería de Imágenes.

Acceder a la Galería de Imágenes

Servicios de la asociación

Asesoría on-line

ASESORÍA
Haga sus consultas a través de correo electrónico con total confidencialidad a nuestro equipo de asesores y reciba respuesta en un tiempo récord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email